تا به حال به این موضوع فکر کرده‌اید که حتی نفس کشیدن هم ممکن است برای سلامت مضر باشد؟ بله، نفس کشیدن در هوای آلوده می‌تواند بر جسم و روان ما تاثیر مخرب داشته باشد. اگر در هوای آلوده شهرهای بزرگ تنفس می‌کنید باید این را به شما بگوییم که نفس کشیدن در آلودگی می‌تواند عامل بسیاری از مشکلات شما از جمله استرس و اضطراب باشد.

این روزها که به آرامی پا در فصل های سرد سال می گذاریم بیشتر از همیشه با آلودگی هوا در شهر های بزرگ روبه رو ایم. با ما همراه باشید تا بیشتر از عوارض تنفس در این هوا بدانید.
 
شاید شما هم گرفتار این مشکل باشید

به نقل از سایت کلینیک دندانپزشکی زهره

آلودگی هوا چطور عصبی‌تان می‌کند؟

تحقیقات نشان می‌دهد آلودگی هوا می‌تواند باعث عصبانیت، زودرنجی، پرخاشگری و کم‌تحملی شود. کسانی که در هوای آلوده تنفس می‌کنند نسبت به دیگران آستانه تحمل پایین‌تری دارند، کم‌تحمل‌تر هستند و زودتر عصبانی می‌شوند. این افراد ممکن است با کوچک‌ترین موضوعی ناراحت شوند یا پرخاش کنند. 

آلودگی هوا با جسم و روان ما چه می‌کند؟

محققان چه می گویند؟

- ارتباطات اجتماعی افراد در زمان آلودگی هوا نسبت به قبل ضعیف‌تر می‌شود. افرادی که در معرض آلودگی هوا قرار دارند با دیگران ارتباط چندانی برقرار نمی‌کنند؛ بنابراین آلودگی هوا می‌تواند بر روابط و دوستی‌های انسان‌ها هم موثر باشد. 

- آلودگی هوا می‌تواند تمرکز را کاهش دهد. کسانی که در شهرهای آلوده صنعتی تنفس می‌کنند ممکن است برای تمرکز کافی مشکل داشته باشند. عناصر موجود در هوای آلوده می‌تواند قدرت تمرکز انسان را کاهش دهد.
به نقل از سایت کلینیک دندانپزشکی زهره
- کسانی که در معرض آلودگی هوا قرار دارند، هنگام رانندگی عجول‌تر و بدخلق‌تر می‌شوند. اگر احساس می‌کنید عجول و بدخلق هستید و صبر و طاقت رانندگی در خیابان‌های شهر را ندارید می‌توانید تا حدی آن را به هوای آلوده شهر مرتبط بدانید. 

- در شرایط آلودگی هوا، افراد درباره سلامت جسم و روان خود نگرانی‌های زیادی پیدا می‌کنند؛ یعنی کسانی که در هوای آلوده نفس می‌کشند ممکن است دائم سلامت خود را مورد ارزیابی قرار دهند. این افراد تصور می‌کنند بیمار شده‌اند زیرا ممکن است برخی علائم مانند خستگی، بی‌حوصلگی، تپش قلب و. . را در خود احساس کنند؛ بنابراین ممکن است نسبت به وضعیت جسمی و سلامت خود نگرانی بیشتری نسبت به گذشته احساس کرده و برای اطمینان از وضعیت جسمی‌شان به پزشک مراجعه کنند.

افسرده‌تر می‌شوید

یک فرد افسرده، همیشه دنیا را غبارآلود می‌بیند. هنگام آلودگی هوا دنیا در نظر بیمار افسرده غبار‌آلودتر و تیره ‌و تارتر می‌شود. به علاوه قدرت تصمیم‌گیری او ضعیف‌تر می‌شود و احساس می‌کند که بی‌انرژی، بی‌حوصله و خسته است. این عوامل سبب می‌شوند که افسردگی و علائم آن با شدت بیشتری بروز یابد.

آلودگی هوا با جسم و روان ما چه می‌کند؟

علائم اضطراب شدیدتر می‌شود
به نقل از سایت کلینیک دندانپزشکی زهره
در شرایط آلودگی هوا افراد مضطرب نیز نگرانی‌های بیشتری نسبت به آینده را تجربه می‌کنند. به علاوه بعضی علائم جسمی مانند تپش قلب نیز به‌طور شدیدتری بروز می‌کند، یعنی نگرانی و تپش قلبی که در افراد مضطرب تجربه می‌شود در هوای آلوده بیشتر خود را نمایان می‌سازد.

خود  بیمار انگاری سراغ تان می آید

مبتلایان به وسواس هم به احتمال زیاد در آلودگی هوا نگرانی‌های مضاعفی پیدا خواهند کرد. چنین افرادی همیشه به جسم خود توجه زیادی دارند و در شرایط آلودگی هوا، دائما فکر می‌کنند که بیمار شده‌‌اند. همین احساس سبب تشدید بیماری وسواس در آنها می‌شود و دچار نوعی «خود بیمارانگاری» خواهند شد؛ یعنی شخص می‌پندارد که بیمار است و حتی ممکن است مراجعات مکرر به پزشک داشته باشد؛ البته افراد عادی هم ممکن است در هوای آلوده نگران وضعیت سلامت خود باشند و به پزشک مراجعه کنند اما افراد وسواسی بیش از حد نرمال این کار را انجام می‌دهند؛ یعنی حتی در صورتی که پزشک تایید کند که بیماری خاصی وجود ندارد، افراد وسواسی باز هم نسبت به این قضیه نگران خواهند بود.

عوارض جسمی آلودگی هوا

 افراد در هوای آلوده به‌طور مداوم خسته و بی‌حوصله هستند و حالت گیجی و منگی به آنها دست می‌دهد. اگر با وجود استراحت کافی احساس می‌کنید که خسته هستید و حوصله انجام کارهای خود را ندارید، شاید در این میان بتوانید آلودگی هوا را مقصر بدانید.

آلودگی هوا با جسم و روان ما چه می‌کند؟

یادگیری دانش‌آموزان کاهش می‌یابد
علائم اضطراب شدیدتر می‌شود
به نقل از سایت کلینیک دندانپزشکی زهره

در آلودگی هوا درصد عناصر هوا تغییر کرده و میزان اکسیژن کاهش می‌یابد. همین امر سبب می‌شود تا حدی توجه و تمرکز دانش‌آموزان کم شود. علاوه بر این، ممکن است آنها زودرنج، کم‌تحمل، بی‌حوصله و پرخاشگر شوند و بیش از پیش احساس خستگی کنند. همه اینها سبب می‌شود تا حدی یادگیری دانش‌آموزان کاهش یابد. مسلما زمانی که اکسیژن‌ هوا کم باشد، احساس خستگی مضاعف خواهد بود و بالطبع آن خستگی فرصت یادگیری را می‌گیرد. به علاوه میزان تمرکز هم در شرایط آلودگی هوا کاهش می‌یابد که همین قضیه می‌تواند بر یادگیری دانش‌آموزان موثر باشد و آن را کاهش دهد